| Search & jumpe info ni kat fotopages kak hanieliza...chef yg kebanyakan resepi dia mmg sempoi & best! 
 
 
 Memandangkn tuan punye blog ni (a.k.a manjeamusyuk :P) ade cket je pengetahuan pasal jenis2 ikan...jd info ni mmg sgt2 berguna bg diriku.. Hope nti xla malu sgt bila g pasar, hahaha!!!!
 
 
 So nk sharing2 jea kt cni..
 
 
 ikan siakap...sedap dibakar/kukus/goreng
 
 
  ikan merah...gulai or sup
 
 
 
 ikan terubuk..bakar/goreng 
  
 ikan cencaru..bakar or gulai ciliapi pedas2  ikan selayang..goreng/bakar/kukus/singgang or pindang
 
 
 ikan selar kuning..goreng/singgang/pindang
 
 
  ikan senangin..kukus/pindang
 
 
  ikan aya/tongkol ..bakar/singgang/gulai
 
 
  ikan parang...gulai ciliapi/asam pedas/isinya dibuat bebola
 
 
  ikan kerisi...goreng/sweet-sour
 
 
  ikan tenggiri...gulai/kukus/goreng/bakar
 
 
  ikan sebelah or sisa nabi..bakar/kukus/sweet-sour
 
 
 ikan jenahak...gulai/sup/kukus/bakar
 [ikan ni seakan ikan merah tapi siseknya agak cerah sikit..]
 
 
  ikan kembung..goreng/bakar/kukus/gulai
 
 ikan bawal-tambak...goreng/kukus/bakar/gulai/sweet-sour
 
 ikan bawal puteh..kukus/sup
 
 
 
 
 ikan pari..bakar/gulai...
 
 
  ikan aji-aji
 isinya putih..sedap buat sup/asam rebus..gulai..dan bakar/kukus
 
 
 ikan lolong..dikenali ikan uji rasid sbb matanya besar...
 sedap bakar/goreng..
 juga dibuat kuah laksa/laksam
 
 talapia hitam..sedap di bakar..goreng berlada..lemak ciliapi
 
 
 Ikan patin..sedap masak asam pedas tempoyak, gulai ciliapi
 
 
 Ikan haruan..baik untuk orang luka pembedahan..bersalin..
 Sedap buat bakar
 
 
 Special thanx to Kak Hanieliza...coz bg info bergambar siap ngn recommend nak masak style ape lg, hehe...jasamu dikenang!
 | 
No comments:
Post a Comment