Sunday, October 16, 2011

Hantu Yong Tau Foo

Minggu lepas, 4 kali makan Yong Tau Foo. Dulu suka makan tanpa sup, sekarang gila sangat YTF with Soup. tak puas makan! Semangkuk besar pun leh habiskan sorang! So boleh la jadi hantu YTF.. :P

I'm so happy bila makan YTF, xpasti la kenapa..tp asik senyum je sambil makan. I enjoy it so much! Tak pernah la tahu cara yang betul masak tu, lagipun tak la susah sangat. Jadi buat2 je ikut suka, ikut selera & ikut apa yang ada. Sesiapa nak cuba ni boler jerr, no problem.. :)

Yong Tau Foo & Soup My STyle


Bahan2:
  • Tau Foo - pelbagai (ikut suka - ada dari isi ketam, udang, salmon, sayuran etc. Saya beli kat Giant yg ada tanda halal tu)
  • Isi Ayam (dada) - potong nipis2
  • Rempah 4 sekawan
  • Air
  • 1 inci Halia, 2 ulas Bawang Putih, 1 biji Bawang Besar (kecik)
  • Sayur2 - ikut suka la, saya suka letak kangkung @ brokoli @ baby tomato @ apa2 je yg ada
  • Dedaun sup
  • Kiub Maggi Pati Ayam 
  • Sos cili, sos tomato, sos tiram, liamu nipis

Cara2:
1. Masak air dalam periuk ( 1 1/2 liter atau ikut brp banyak tau foo yg ada)
2. Ketuk b. putih & halia, masukkan dalam periuk
3. Masukkan rempah 4 sekawan & kiub ayam & b. besar (potong 4)
4. Bila dah mendidih, tuangkan sup kedalam mangkuk (tinggal sikit utk rebus tau foo), ketepikan
5. Rebus semua tau foo tadi, mulakan dengan sayur2 (kalau masuk isi ikan @ ayam, masak dulu yang tu baru masuk tau foo)
6. Tos semua tau foo & masuk dalam mangkuk supTabur sikit daun sup, serbuk cili, serbuk lada hitam, lada putih atau tabur bwg goreng (ikut suka)
7. Sos YTF buat style simple je..tuang sos cili, sos tomato, sos tiram dalam mangkuk kecil & perah sos limau nipis. Gaulkan sebati & siap utk dinikmati

Next time..teringin nak try YTF with Tomyam Soup plak, insyaAllah...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails