Search & jumpe info ni kat fotopages kak hanieliza...chef yg kebanyakan resepi dia mmg sempoi & best!
Memandangkn tuan punye blog ni (a.k.a manjeamusyuk :P) ade cket je pengetahuan pasal jenis2 ikan...jd info ni mmg sgt2 berguna bg diriku.. Hope nti xla malu sgt bila g pasar, hahaha!!!!
So nk sharing2 jea kt cni..
ikan siakap...sedap dibakar/kukus/goreng
ikan merah...gulai or sup
ikan terubuk..bakar/goreng
ikan cencaru..bakar or gulai ciliapi pedas2
ikan selayang..goreng/bakar/kukus/singgang or pindang
ikan selar kuning..goreng/singgang/pindang
ikan senangin..kukus/pindang
ikan aya/tongkol ..bakar/singgang/gulai
ikan parang...gulai ciliapi/asam pedas/isinya dibuat bebola
ikan kerisi...goreng/sweet-sour
ikan tenggiri...gulai/kukus/goreng/bakar
ikan sebelah or sisa nabi..bakar/kukus/sweet-sour
ikan jenahak...gulai/sup/kukus/bakar
[ikan ni seakan ikan merah tapi siseknya agak cerah sikit..]
ikan kembung..goreng/bakar/kukus/gulai
ikan bawal-tambak...goreng/kukus/bakar/gulai/sweet-sour
ikan bawal puteh..kukus/sup
ikan pari..bakar/gulai...
ikan aji-aji
isinya putih..sedap buat sup/asam rebus..gulai..dan bakar/kukus
ikan lolong..dikenali ikan uji rasid sbb matanya besar...
sedap bakar/goreng..
juga dibuat kuah laksa/laksam
talapia hitam..sedap di bakar..goreng berlada..lemak ciliapi
Ikan patin..sedap masak asam pedas tempoyak, gulai ciliapi
Ikan haruan..baik untuk orang luka pembedahan..bersalin..
Sedap buat bakar
Special thanx to Kak Hanieliza...coz bg info bergambar siap ngn recommend nak masak style ape lg, hehe...jasamu dikenang! |
No comments:
Post a Comment