Apa2 pn TQ & credit to Hanis @MyResepi utk resepi simple & best neh! Sesape nak try masakan simple neh boleh ler cuba utk bekpes pagi esok kerr, heheh..
Patutnya k.teow tu "bersatu" tp yg neh hancur cket..mebi sbb xcukup telur |
Resepi saya dah ubahsuai ikut stok yg ada tapi masih meniru style Hanis yg best neh:
Bahan2 yang digoreng:
1/2 bungkus kuew teow (utk makan sorang)
1 biji telur gred A (resepi asal 2 biji telur)
Sedikit garam, black pepper, serbuk lada putih
Sedikit minyak
Cara Sediakan Mi:
1. Pecah telur dalam mangkuk + sikit garam + b/pepper + lada putih = pukul telur tu
2. Masukkan kuew teow & gaul sebati
3. Panaskan sikit minyak & goreng bahan tadi (leper2kan dalam kuali ~ sy tuang kicap cket)4. Dah garing sikit balikkan ~ angkat, letak dlm pinggan/mangkuk
Bahan2 Kuah Kungfu (panggil kuah kot):
Bawang putih 3 ulas~ketuk ngn pisau (resepi asal 2 ulas, tp sy giler suke bwg neh)
Sayur putik jagung & daun salad (resepi asal letak carrot dll)
Stok Seafood - sotong, udang dll (sy cuma ada sotong)
Sos Ikan brand Knife (resepi asal sos tiram ~ sy dah abiz)
1 sudu besar tepung jagung + 1 cawan air (utk pekatkan kuah)
B/pepper, Cili padi (ikut suke), daun sup
Cara Sediakan (sedikit berbeza dgn cara resepi asal @MyResepi)
1. Tumis sikit minyak, pastu masukkan b.putih td
2. Masuk sotong yg dh kerat2 tadi
3. Pastu masukkan campuran tepung jagung ~ gaul sampai nmpak pekat
4. Campakkan putik jagung, cili padi, sos ikan & daun parsli (sy xmasuk garam lgsg sbb sos ikan dah cukup masin)
5. Angkat, tuang kuah atas kuew teow tadi ~ taburkn black pepper & white pepper
Memang resepi neh simple, best & terangkat!!!
yummy bleh try ni. koay teow kungfu mmg favourite sy :D
ReplyDeleteTry la amal..Mmg resepi neh best..
ReplyDeleteXsangka cubaan pertama menjadi! ;)